Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού

Απογευματινές δραστηριότητες 2017-2018

 

  • Οι απογευματινές δραστηριότητες του Συλλόγου μας φέτος θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Σχολείου κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο. Σκοπός μας είναι να μπορέσουν να συμμετέχουν σε αυτές όσο γίνεται περισσότερα παιδιά του Σχολείου, να ανοίξουν το πεδίο των ενδιαφερόντων τους και να δοκιμάσουν δημιουργικές δραστηριότητες. Οι δάσκαλοι που διδάσκουν στα απογευματινά μαθήματα, είναι όλοι κατηρτισμένοι επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία και ειδίκευση τόσο στο αντικείμενό τους, όσο και στην παιδαγωγική ενασχόλησή τους με παιδιά αυτών των ηλικιών.
  • Η ημερομηνία έναρξης των απογευματινών υπολογίζεται στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς περιμένουμε την έγκριση παραχώρησης του χώρου που έχουμε υποβάλει στη Σχολική Επιτροπή. Θα ενημερωθείτε μέσω e mail για την ακριβή ημερομηνία έναρξης.
  • Για τα αδέρφια απαιτείται ξεχωριστή δήλωση.
  • Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εγγραφής σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου δυνατού αριθμού συμμετεχόντων.
  • Για την καλύτερη οργάνωση των απογευματινών δραστηριοτήτων απαιτείται η συνδρομή όλων μας. Κατά τη δήλωση συμμετοχής παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τις μέρες και τις ώρες που μπορείτε να βοηθήσετε, είτε με την παρουσία σας στο σχολείο, είτε με τον ορισμό σας ως υπεύθυνο τμήματος δραστηριότητας. Μπορείτε να δηλώσετε το πού και πώς μπορείτε να βοηθήσετε και μέσω της συμπλήρωσης του ειδικού πεδίου στη δήλωση.
  • Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά το κανονισμό λειτουργίας των απογευματινών μαθημάτων πριν προβείτε σε υποβολή της δήλωσης πατώντας εδώ.
  • Για το σχολικό έτος 2017-2018 στις απογευματινές δραστηριότητες του σχολείου περιλαμβάνονται τα παρακάτω μαθήματα (πατήστε πάνω σε κάθε μάθημα για λεπτομέρειες). Αφού διαβάσετε τις πληροφορίες που σας παραθέτουμε και επιλέξετε τις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν, παρακαλούμε συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα  πατώντας εδώ:

Μαθήματα

Μπάσκετ

Το μάθημα θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Προπονητής είναι ο κ. Θόδωρος Τζαλαλής. Κάθε παιδί μπορεί να δηλώσει 2 φορές την εβδομάδα, το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 13€ μηνιαίως.

Πινγκ – Πονγκ

Το μάθημα θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Προπονητής είναι ο  κ. Θόδωρος Τζαλαλής. Κάθε παιδί μπορεί να δηλώσει 2 φορές την εβδομάδα, το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 13€ μηνιαίως.

Ποδόσφαιρο

Το μάθημα θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο. Προπονητής είναι ο κ. Θόδωρος Τζαλαλής. Κάθε παιδί μπορεί να δηλώσει 2 φορές την εβδομάδα, το μάθημα διαρκεί 1 ώρα την Τρίτη και 1:30 ώρα το Σάββατο. Εισφορά 13€ μηνιαίως.

Σκάκι

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που εξασκεί τη σκέψη. Ένα παιδί, βοηθιέται από τη γνωριμία με το σκάκι να κατανοεί την πραγματικότητα γύρω του και να την αξιολογεί ταυτόχρονα, όπως η κριτική σκέψη, η λογική ανάλυση, η μεθοδικότητα και προσοχή, αλλά και μια σειρά αξίες και συμπεριφορές όπως η σοβαρότητα, η αυτοκριτική στάση και η υπευθυνότητα. Έτσι το σκάκι δεν βοηθά μόνο στην ανάπτυξη της ευφυΐας των παιδιών αλλά και στο να αξιοποιούν την ευφυΐα τους για δημιουργικούς στόχους. Και όλα αυτά συνδυάζοντας την ευχαρίστηση που προσφέρει ένα παιχνίδι.
Τμήματα σκακιού έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο. Το μάθημα θα διδάσκεται από τον κ. Παναγιώτη Ταμβάκο. Το μάθημα στο σκάκι θα έχει δύο τμήματα: αρχάριοι-προχωρημένοι. Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 13€ μηνιαίως.

Λογοτεχνικό Εργαστήρι

Το Λογοτεχνικό εργαστήρι είναι ένα βιωματικό εργαστήρι δημιουργικού παιχνιδιού, που με εργαλείο τη γλώσσα ανοίγει δρόμους για να ταξιδέψουμε στον κόσμο της και στα μυστικά της.
Οι στόχοι είναι:
Τα παιδιά να γνωρίσουν τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, τη γραμματική, τη συντακτική δομή της και τη λογοτεχνία, μ’ ένα διασκεδαστικό και βιωματικό  τρόπο.
Να αποκτήσουν γλωσσική καλλιέργεια και ευρύτερη ικανότητα να επικοινωνούν με τους γύρω.
Να ανακαλύπτουν τη «μαγεία» του λόγου, την ικανότητα να διαχειρίζονται τη φαντασία τους δημιουργικά και να μπορούν να την εκφράσουν.
Περιεχόμενα του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου
•    Τι είναι λόγος- Για ποιο λόγο μιλάμε
•    Με ποιους τρόπους επικοινωνούμε
•    Πώς επικοινωνούσαν οι πρώτοι άνθρωποι
•    Γλώσσα - Συμφωνία και δημιουργία κοινού γλωσσικού κώδικα
•    Μιλάει το σώμα μας
•    Παιχνίδια λεκτικής και εξωλεκτικής επικοινωνίας
•    Εκφράσεις συναισθημάτων
•    Ερχόμαστε σε επαφή με κώδικες επικοινωνίας και δημιουργούμε δικούς μας
•    Δυναμική των λέξεων-Γευόμαστε λέξεις
•    Παιχνίδια με γραπτό και προφορικό λόγο
•    Πώς δομούμε μια πρόταση
•    Παιχνίδια με σύνθετες λέξεις, γλωσσοδέτες, αινίγματα, ομοιοκαταληξίες
•    Παιχνίδια με επίθετα, αντίθετες έννοιες , προσωποποιήσεις, μεταφορές κ λ π
•    Μαθαίνουμε να δημιουργούμε ιστορίες, Λίμερικ…
•    Παιχνίδια που βοηθούν στην επιλογή ενός τίτλου
•    Περιγραφή τόπου, προσώπου, καταστάσεων, πραγμάτων
•    Γνωρίζουμε λογοτεχνικά είδη
•    Ποιητική γραφή
•    Ημερολογιακή γραφή
•    Ερχόμαστε σε επαφή με λογοτεχνικά κείμενα κι αποσπάσματα. Βιώνουμε και κατανοούμε το περιεχόμενο.
Όλα αυτά πραγματώνονται μέσα από τη σωματική έκφραση, την αφήγηση, τη μουσική, το θεατρικό παιχνίδι, τα εικαστικά.
Όργανα που χρησιμοποιούνται στο λογοτεχνικό εργαστήρι και βοηθούν στην κινητοποίηση των παιδιών είναι:
Κιθάρα, τουμπελέκι και άλλα κρουστά, video, πίνακες ζωγραφικής…
Τμήματα λογοτεχνικού εργαστηρίου έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Θα διδάσκεται από την κα Μάρω Σφακιανοπούλου. Το μάθημα έχει δύο τμηματα που χωρίζονται ηλικιακά (Α, Β, Γ τάξεις και Δ, Ε, ΣΤ τάξεις). Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 13€ μηνιαίως.

Μοντέρνος Χορός - Hip Hop

Μετά την εξοικείωσή τους με ένα ασκησιολόγιο, τα παιδιά θα αναπτύξουν μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, τις βασικές ακροβατικές ασκήσεις τη δική τους χορογραφία. Το μάθημα του χορού απευθύνεται και σε κορίτσια και σε αγόρια.
Τμήματα μοντέρνου χορού έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη και Παρασκευή. Θα διδάσκεται από την κα Ελένη Δαφέρμου. Το μάθημα έχει δύο τμηματα την Παρασκευή που χωρίζονται ηλικιακά (Α, Β, Γ τάξεις και Δ, Ε, ΣΤ τάξεις). Την Τρίτη το τμήμα είναι μεικτό. Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 11€ μηνιαίως για τα παιδιά που κάνουν μία φορά την εβδομάδα και 13€ μηνιαίως για όσα κάνουν δύο φορές.

Πιάνο

Μαθήματα Πιάνου έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, την Παρασκευή και το Σάββατο. Τα μαθήματα διδάσκουν η κα Μαργαρίτα Βαμβακάρη η κα Βασιλική Τσιμπούκη. Κάθε παιδί μπορεί να δηλώσει 1 φορά την εβδομάδα, το μάθημα διαρκεί 30 λεπτά και είναι ατομικό. Εισφορά 35€ μηνιαίως.

Εικαστικό εργαστήρι

Το εικαστικό εργαστήρι απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού και έχει στόχο τη γνωριμία των παιδιών με την Τέχνη. Συμβάλλει στη συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του μαθητή ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την ανακάλυψη.  Τα παιδιά μαθαίνουν να δημιουργούν με διαφορετικά, υλικά, καλιεργώντας δεξιότητες καθοριστικές ακόμα και για την πιθανή μετέπειτα σταδιοδρομία τους σε καλλιτεχνικά σχολεία ή επαγγέλματα.
Tο μάθημα είναι χωρισμένο σε 4 ενότητες, όπου θα έχει να παρουσιάσει κάθε εβδομάδα κάτι ξεχωριστό.
                        
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η «ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ» -  Πειραματισμός με ποικιλία υλικών μέσα από την ζωγραφική και το σχέδιο, όπως κάρβουνο, ξυλομπογιές, παστέλ, λαδοπαστέλ, τέμπερα, ακουαρέλα, σινική μελάνη κ.α.  Γνωριμία με διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής και δημιουργία ατομικών και ομαδικών έργων. Αφιέρωμα σε καλλιτεχνικά θέματα, όπως προσωπογραφια, τοπίο, νεκρή φύση, κόμικ.            

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ» Με τα  παιδιά συλλέγουμε αντικείμενα από ανακύκλωση και φυσικά υλικά μέσα από το περιβάλλον του σχολείου μας και τα μεταπλάθουμε σε άλλη μορφή με χρηστικό ή διακοσμητικό χαρακτήρα. Κατασκευάζουμε φιγούρες από το θέατρο σκιών του Καραγκιόζη και κούκλες και στήνουμε ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο. Φτιάχνουμε μακέτες από χαρτόνι σε τρισδιάστατη μορφή.             
                     
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η «ΠΗΛΟΠΟΙΩ» Τα παιδιά συνεχίζουν την γνωριμία τους με το πηλό, εξελίσσοντας την θεματολογία αλλά και την τεχνική τους. Πλάθουν με τα χέρια τους ανθρώπινες φιγούρες, στοιχεία από το φυσικό περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο, προϊόντα της φαντασίας τους και κρεμαστά αντικείμενα για στολίδια. Οι μορφές δημιουργούνται σε ανάγλυφες ή σε τρισδιάστατες φιγούρες.  

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η «ΣΥΝΘΕΤΩ ΣΥΝΝΕΝΩΝΟΝΤΑΣ – ΚΟΛΑΖ» Εδώ παίζουμε  με τα ίδια τα υλικά. Χρησιμοποιούμε εφημερίδες, περιοδικά, χαρτιά, χαρτόνια, φύλλα, ξύλα, κοχύλια, ύφασμα κ.α. και συνθέτουμε το δικό μας εικαστικό έργο, είτε σε ατομικό καλλιτέχνημα, είτε σε ομαδική εργασία.

Καθηγήτρια θα είναι η εικαστικός Ελένη Παναγιωτοπούλου

Φέτος θα λειτουργήσουν 2 τμήματα εργαστηρίων.Το πρώτο είναι Τρίτη στις 16:15 και διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 12€ μηνιαίως. Το δεύτερο είναι Τρίτη στις 17:15 και διαρκεί 2 ώρες. Εισφορά 14€ μηνιαίως.

Μικροί επιστήμονες

Ένα παιχνίδι μυστηρίου και γνώσης στον κόσμο της επιστήμης αρχίζει!
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές δημιουργικές δραστηριότητες, κατασκευές και πειράματα. Κύριος στόχος του είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας και της περιέργειας των παιδιών. Γίνεται εισαγωγή σε επιστημονικές έννοιες και σιγά σιγά μαθαίνουμε να λειτουργούμε ομαδικά με ένα στόχο (project). Αφορά παιδιά 1ης και 2ας Δημοτικού.
Το παιδί μέσα από το παιχνίδι βλέπει, ακούει, σκέφτεται και πειραματίζεται με την βάση των επιστημών. Από το ένα πείραμα στο άλλο το παιδί χτίζει τη γνώση του, δοκιμάζει, αλλάζει και παρουσιάζει το δικό του αποτέλεσμα.
Ο κύκλος των πειραμάτων μας χωρίζεται σε 4 μεγάλες ομάδες: Έδαφος, Αέρας, Ηλεκτρισμός, Ζωή.
Η κάθε ομάδα χωρίζεται σε σχετικά με τον τίτλο πειράματα, τα οποία λειτουργούν με την μέθοδο project. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινούν από την βάση παίρνοντας τα στοιχεία και τις γνώσεις που τους χρειάζονται και στην πορεία με βάση της ικανότητες που αναπτύσουν ολοκληρώνουν την πειραματική διαδικασία.

Το μάθημα θα διδάσκει ο Μιχάλης Κολλάρος και Χρήστος Καψάλης. Αφορά παιδιά 1ης και 2ας Δημοτικού.Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 28€ μηνιαίως.

Yogakids

Γιόγκα & δημιουργική έκφραση για παιδιά
Το yogakids είναι ένα  πρωτοποριακό πρόγραμμα με πρακτικές γιόγκα και δημιουργικές δραστηριότητες  για παιδιά από 3 έως 17 χρονών. Λειτουργεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η γιόγκα βοηθάει τα παιδιά να κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνονται όμορφα. Πολλές ασκήσεις έχουν προέλθει από στάσεις ζώων και έχουν αντίστοιχες ονομασίες. Τα παιδιά τις λατρεύουν και θέλουν να τις  μιμηθούν, αφού  όχι μόνο διασκεδάζουν αλλά γυμνάζουν κυρίως τη σπονδυλική τους στήλη που σε μικρή ηλικία είναι ευάλωτη στη σκολίωση, στη λόρδωση και στην κύφωση.
Ο άνθρωπος όταν γεννιέται αναπνέει σωστά. Σήμερα τα παιδιά ζουν  κάτω από πολλές πιέσεις και αυτό επηρεάζει άμεσα την αναπνοή τους. Με απλές αναπνοές τα παιδιά ξαναμαθαίνουν να αναπνέουν σωστά. Το νευρικό τους σύστημα ηρεμεί και βρίσκουν εσωτερική γαλήνη.

Παιχνίδια παρατήρησης και συγκέντρωσης τα βοηθούν να εστιάσουν την προσοχή τους σε κάτι συγκεκριμένο και έτσι σιγά σιγά μαθαίνουν να συγκεντρώνονται, στην αρχή για λίγο, και σταδιακά για περισσότερο διάστημα.
Δραστηριότητες όπως το θεατρικό παιχνίδι, οι κινητικοί αυτοσχεδιασμοί, τα εικαστικά, ωθούν τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα και να επικοινωνήσουν.

To yogakids είναι ένα  συναρπαστικό ταξίδι  στον κόσμο του παιχνιδιού και της φαντασίας. Αποτελεί αφετηρία για μια σειρά από δραστηριότητες που προσφέρουν ολοκληρωμένη και πολύπλευρη μάθηση και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας με αυτοπεποίθηση και αυτοπειθαρχία.

Τα παιδιά το λατρεύουν γιατί τα βοηθάει:
•    να αναπτύξουν ένα δυνατό, ευλύγιστο και υγιές σώμα
•    να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους
•    να αξιοποιήσουν τις νοητικές τους δυνατότητες
•    να συγκεντρώνονται πιο εύκολα
•    να μειώσουν το άγχος και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους
•    να ηρεμούν και να κοιμούνται καλύτερα
•    να αντιμετωπίζουν με περισσότερη ευκολία τις δύσκολες καταστάσεις
•    να νιώθουν τη χαρά της ανακάλυψης!

Το πρόγραμμα καθοδηγεί η Αλίνα Βάλβη.Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 13€ μηνιαίως.

Ζωγραφικές διαδρομές

Zωγραφικές διαδρομές στους κήπους της δημιουργίας
Ριζώνω – Ψηλώνω – Απλώνω τα φτερά μου- Ανθίζω – Δίνω καρπούς

Τα Παιδιά, όπως τα Δένδρα, όπως η Τέχνη είναι Σπόρος, έχουν Ρίζες, δίνουν Άνθη και Καρπούς. Η διαδικασία της Δημιουργίας επαναλαμβάνεται, όμοια παντού.
Δουλεύοντας με όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου προς ένα κοινό στόχο σ΄ένα εργαστήρι με βάση την Ζωγραφική (σχέδιο – χρώμα – κολάζ - κατασκευές), τα παιδιά θα στρέψουν την ματιά τους στην παρατήρηση της Φύσης και παράλληλα θα γνωρίσουν ζωγραφικά έργα διαφόρων πολιτισμών.
Θα αναζητήσουν και θα αντιληφθούν την αντιστοιχία του κύκλου ζωής ενός δένδρου με την διαδικασία ανάπτυξης ενός παιδιού. Θα φυτέψουν ένα σπόρο και θα παρακολουθήσουν την ανάπτυξη του βήμα βήμα, ενώ παράλληλα θα “φυτέψουν” ιδέες ζωγραφικών έργων και θα βιώσουν την υλοποίηση τους (από την στιγμή της σύλληψης μέχρι τη στιγμή της ολοκλήρωσής τους).
Βασικός άξονας του εργαστηρίου είναι η κατανόηση της διαδικασίας της Δημιουργίας ως απαραίτητη διαδρομή προς τη Μάθηση και τη Ζωή.

Με την Έφη Φουρίκη. Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 14€ μηνιαίως.

Εργαστήρι υφασμάτινων δημιουργιών

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των υφασμάτων, συνδυάζουμε χρώματα και δημιουργούμε!
Μαζί θα μάθουμε τις βασικές αρχές της ραπτικής και της μεταξοτυπίας  και, με βελόνα και κλωστή, θα φτιάξουμε μικρά έργα ραπτικής, υφασμάτινους χαρακτήρες και ...τα πρώτα μας ενδύματα! 

Το μάθημα θα διδάσκει η Ελεονόρα Παπαπέτρου. Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 13€ μηνιαίως.

Ορχήστρα

Παιδιά που γνωρίζουν έστω και σε επίπεδο αρχάριου κάποιο μουσικό όργανο, μπορούν να πάρουν ένα ρόλο σε μία μπάντα που θα παίζει μοντέρνα τραγούδια. Πιάνο, αρμόνιο, κιθάρα, ντραμς, μπάσο, αλλά και παραδοσιακά όργανα , μπορούν να συνδυαστούν σε μία μπάντα .Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που δεν γνωρίζουν κάποιο όργανο, τραγουδώντας ή παίζοντας κρουστά. Οι συμμετέχοντες θα επιλέγουν τραγούδια που θα ενορχηστρώνονται ανάλογα με τα διαθέσιμα όργανα.

Ελάχιστη συμμετοχή 10 παιδιά.

Το μάθημα θα διδάσκει η Μαρία Παπαρδάκη. Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 15€ μηνιαίως.

Εργαστήρι φωνητικής τέχνης και χορωδίας

Ξεκινάμε με ασκήσεις αναπνοής, ζέσταμα και κούρδισμα φωνής και διερεύνηση έκτασης. Στη συνέχεια  μελετάμε και ερμηνεύουμε γνωστά τραγούδια, δουλεύοντας πρώτη και δεύτερη φωνή, νότες και ρυθμούς . Το μάθημα γίνεται με συνοδεία πιάνου ή αρμονίου ή κιθάρας. Εάν υπάρχει επιθυμία, μπορεί η χορωδία να ηχογραφηθεί σε ένα ή περισσότερα τραγούδια. Επίσης, η δουλειά της χορωδίας, μπορεί να παρουσιαστεί στο σχολείο και να ενσωματωθεί σε σχολική γιορτή, ή σε άλλες εκδηλώσεις. Τέλος, η χορωδία μπορεί να συνεργαστεί με τη μπάντα τραγουδώντας τα τραγούδια που η μπάντα ετοιμάζει.

Ελάχιστη συμμετοχή 10 παιδιά.

Το μάθημα θα διδάσκει η Μαρία Παπαρδάκη. Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 15€ μηνιαίως.

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας

You have allowed cookies to be placed on your computer. This decision can be reversed.