Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού

Απογευματινές δραστηριότητες 2019-2020

 

  • Οι απογευματινές δραστηριότητες του Συλλόγου μας φέτος θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Σχολείου κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε περισσότερες επιλογές μαθημάτων για τα παιδιά ενώ το σχολείο θα κλείνει νωρίτερα όσο δηλαδή θα υπάρχει ακόμη φως. Σκοπός μας είναι να μπορέσουν να συμμετέχουν σε αυτές όσο γίνεται περισσότερα παιδιά του Σχολείου, να ανοίξουν το πεδίο των ενδιαφερόντων τους και να δοκιμάσουν δημιουργικές δραστηριότητες. Οι δάσκαλοι που διδάσκουν στα απογευματινά μαθήματα, είναι όλοι κατηρτισμένοι επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία και ειδίκευση τόσο στο αντικείμενό τους, όσο και στην παιδαγωγική ενασχόλησή τους με παιδιά αυτών των ηλικιών.
  • Η ημερομηνία έναρξης των απογευματινών υπολογίζεται στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς περιμένουμε την έγκριση παραχώρησης του χώρου που έχουμε υποβάλει στη Σχολική Επιτροπή. Θα ενημερωθείτε μέσω e mail για την ακριβή ημερομηνία έναρξης.
  • Για τα αδέρφια απαιτείται ξεχωριστή δήλωση.
  • Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εγγραφής σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου δυνατού αριθμού συμμετεχόντων.
  • Για την καλύτερη οργάνωση των απογευματινών δραστηριοτήτων απαιτείται η συνδρομή όλων μας. Κατά τη δήλωση συμμετοχής παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τις μέρες και τις ώρες που μπορείτε να βοηθήσετε, είτε με την παρουσία σας στο σχολείο, είτε με τον ορισμό σας ως υπεύθυνο τμήματος δραστηριότητας. Μπορείτε να δηλώσετε το πού και πώς μπορείτε να βοηθήσετε και μέσω της συμπλήρωσης του ειδικού πεδίου στη δήλωση.
  • Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά το κανονισμό λειτουργίας των απογευματινών μαθημάτων πριν προβείτε σε υποβολή της δήλωσης πατώντας εδώ.
  • Για το σχολικό έτος 2019-2020 στις απογευματινές δραστηριότητες του σχολείου περιλαμβάνονται τα παρακάτω μαθήματα (πατήστε πάνω σε κάθε μάθημα για λεπτομέρειες). Αφού διαβάσετε τις πληροφορίες που σας παραθέτουμε και επιλέξετε τις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν, παρακαλούμε συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα  πατώντας εδώ:

Μαθήματα

Μπάσκετ

Το μάθημα θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Προπονητής είναι ο κ. Θόδωρος Τζαλαλής. Κάθε παιδί μπορεί να δηλώσει 2 φορές την εβδομάδα, το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 16€ μηνιαίως.

Πινγκ – Πονγκ

Το μάθημα θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Προπονητής είναι ο  κ. Θόδωρος Τζαλαλής. Κάθε παιδί μπορεί να δηλώσει 2 φορές την εβδομάδα, το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 16€ μηνιαίως.

Ποδόσφαιρο

Το μάθημα θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο. Προπονητής είναι ο κ. Θόδωρος Τζαλαλής. Κάθε παιδί μπορεί να δηλώσει 2 φορές την εβδομάδα, το μάθημα διαρκεί 1 ώρα την Τρίτη και 1:30 ώρα το Σάββατο. Εισφορά 16€ μηνιαίως.

Σκάκι

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που εξασκεί τη σκέψη. Ένα παιδί, βοηθιέται από τη γνωριμία με το σκάκι να κατανοεί την πραγματικότητα γύρω του και να την αξιολογεί ταυτόχρονα, όπως η κριτική σκέψη, η λογική ανάλυση, η μεθοδικότητα και προσοχή, αλλά και μια σειρά αξίες και συμπεριφορές όπως η σοβαρότητα, η αυτοκριτική στάση και η υπευθυνότητα. Έτσι το σκάκι δεν βοηθά μόνο στην ανάπτυξη της ευφυΐας των παιδιών αλλά και στο να αξιοποιούν την ευφυΐα τους για δημιουργικούς στόχους. Και όλα αυτά συνδυάζοντας την ευχαρίστηση που προσφέρει ένα παιχνίδι.
Τμήματα σκακιού έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Το μάθημα θα διδάσκεται από την κ. Τάνια Βαζελάκη. Το μάθημα στο σκάκι θα έχει δύο τμήματα: αρχάριοι-προχωρημένοι. Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 18€ μηνιαίως.

Λογοτεχνικό Εργαστήρι

Το Λογοτεχνικό εργαστήρι είναι ένα βιωματικό εργαστήρι δημιουργικού παιχνιδιού, που με εργαλείο τη γλώσσα ανοίγει δρόμους για να ταξιδέψουμε στον κόσμο της και στα μυστικά της. Στόχοι του είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, τη γραμματική, τη συντακτική δομή της και τη λογοτεχνία, μ’ ένα διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο. Να αποκτήσουν γλωσσική καλλιέργεια και ευρύτερη ικανότητα να επικοινωνούν με τους γύρω. Να ανακαλύπτουν τη «μαγεία» του λόγου, την ικανότητα να διαχειρίζονται τη φαντασία τους δημιουργικά και να μπορούν να την εκφράσουν.
Τμήματα λογοτεχνικού εργαστηρίου έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Θα διδάσκεται από την κα Μάρω Σφακιανοπούλου. Το μάθημα έχει δύο τμηματα που χωρίζονται ηλικιακά (Α, Β, Γ τάξεις και Δ, Ε, ΣΤ τάξεις). Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 17€ μηνιαίως.

Εργαστήρι ραπτικής

Μέσα σε μικρές ομάδες θα χειροτεχνήσουμε, χρησιμοποιώντας βελόνα και κλωστή. Με τη φαντασία μας ελεύθερη θα μάθουμε να ραβουμε, ανακαλύπτοντας τον κόσμο των υφασμάτων, παίζοντας με χρώματα και υφές, και θα δημιουργήσουμε στολίδια, πάνινες κούκλες και μικρά έργα ραπτικής. Μέσα σε μικρές ομάδες θα χειροτεχνήσουμε, χρησιμοποιώντας βελόνα και κλωστή. Με τη φαντασία μας ελεύθερη θα μάθουμε να ραβουμε, ανακαλύπτοντας τον κόσμο των υφασμάτων, παίζοντας με χρώματα και υφές, και θα δημιουργήσουμε στολίδια, πάνινες κούκλες και μικρά έργα ραπτικής.

Το μάθημα θα διδάσκει η Ελεονόρα Παπαπέτρου. Το μάθημα έχει δύο τμηματα κάθε Δευτέρα  και αφορά μαθητές Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξεων. Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 20€ μηνιαίως.

Μοντέρνος Χορός

Στόχος των μαθημάτων είναι  να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το χορό, την κίνηση, τη μουσική, το ρυθμό και να συναντηθούν  δημιουργικά με τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους.  Στην πορεία των μαθημάτων τα παιδιά μαθαίνουν να «ακούνε» και να μετράνε τα μουσικά κομμάτια, μαθαίνουν τις βασικές κινήσεις (βηματολόγιο) του εκάστοτε στυλ χορού (Hip-hop, Jazz, ModernDance) και στο τέλος παρουσιάζουν μια χορογραφία βασισμένη στις υποδείξεις της δασκάλας αλλά και σε δικούς τους αυτοσχεδιασμούς.
Σκοπός είναι όχι μόνο να καταφέρουν να αποδώσουν τεχνικά και σωστά τις χορογραφίες τους αλλά και να ανακαλύψουν τις εκφραστικές και σωματικές τους ικανότητες ώστε να τις εξελίξουν και να τις αξιοποιήσουν  δημιουργικά. Το μάθημα του χορού απευθύνεται και σε κορίτσια και σε αγόρια.
Τμήματα μοντέρνου χορού έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη και Παρασκευή. Θα διδάσκεται από την κα Ελένη Δαφέρμου. Το μάθημα έχει δύο τμηματα την Παρασκευή που χωρίζονται ηλικιακά (Α, Β, Γ τάξεις και Δ, Ε, ΣΤ τάξεις). Την Τρίτη το τμήμα είναι μεικτό. Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα. Εισφορά 13€ μηνιαίως για τα παιδιά που κάνουν μία φορά την εβδομάδα και 16€ μηνιαίως για όσα κάνουν δύο φορές.

Πιάνο

Μαθήματα Πιάνου έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, την Παρασκευή και το Σάββατο. Τα μαθήματα διδάσκουν η κα Μαργαρίτα Βαμβακάρη η κα Βασιλική Τσιμπούκη. Κάθε παιδί μπορεί να δηλώσει 1 φορά την εβδομάδα, το μάθημα διαρκεί 30 λεπτά και είναι ατομικό. Εισφορά 42€ μηνιαίως.

Εικαστικό εργαστήρι

Το εικαστικό εργαστήρι απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού και έχει στόχο τη γνωριμία των παιδιών με την Τέχνη. Συμβάλλει στη συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του μαθητή ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την ανακάλυψη.  Τα παιδιά μαθαίνουν να δημιουργούν με διαφορετικά, υλικά, καλιεργώντας δεξιότητες καθοριστικές ακόμα και για την πιθανή μετέπειτα σταδιοδρομία τους σε καλλιτεχνικά σχολεία ή επαγγέλματα.
Tο μάθημα είναι χωρισμένο σε 4 ενότητες, όπου θα έχει να παρουσιάσει κάθε εβδομάδα κάτι ξεχωριστό.
                        
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η «ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ» -  Πειραματισμός με ποικιλία υλικών μέσα από την ζωγραφική και το σχέδιο, όπως κάρβουνο, ξυλομπογιές, παστέλ, λαδοπαστέλ, τέμπερα, ακουαρέλα, σινική μελάνη κ.α.  Γνωριμία με διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής και δημιουργία ατομικών και ομαδικών έργων. Αφιέρωμα σε καλλιτεχνικά θέματα, όπως προσωπογραφια, τοπίο, νεκρή φύση, κόμικ.            

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ» Με τα  παιδιά συλλέγουμε αντικείμενα από ανακύκλωση και φυσικά υλικά μέσα από το περιβάλλον του σχολείου μας και τα μεταπλάθουμε σε άλλη μορφή με χρηστικό ή διακοσμητικό χαρακτήρα. Κατασκευάζουμε φιγούρες από το θέατρο σκιών του Καραγκιόζη και κούκλες και στήνουμε ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο. Φτιάχνουμε μακέτες από χαρτόνι σε τρισδιάστατη μορφή.             
                     
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η «ΠΗΛΟΠΟΙΩ» Τα παιδιά συνεχίζουν την γνωριμία τους με το πηλό, εξελίσσοντας την θεματολογία αλλά και την τεχνική τους. Πλάθουν με τα χέρια τους ανθρώπινες φιγούρες, στοιχεία από το φυσικό περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο, προϊόντα της φαντασίας τους και κρεμαστά αντικείμενα για στολίδια. Οι μορφές δημιουργούνται σε ανάγλυφες ή σε τρισδιάστατες φιγούρες.  

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η «ΣΥΝΘΕΤΩ ΣΥΝΝΕΝΩΝΟΝΤΑΣ – ΚΟΛΑΖ» Εδώ παίζουμε  με τα ίδια τα υλικά. Χρησιμοποιούμε εφημερίδες, περιοδικά, χαρτιά, χαρτόνια, φύλλα, ξύλα, κοχύλια, ύφασμα κ.α. και συνθέτουμε το δικό μας εικαστικό έργο, είτε σε ατομικό καλλιτέχνημα, είτε σε ομαδική εργασία.

Καθηγήτρια θα είναι η εικαστικός Ελένη Παναγιωτοπούλου

Φέτος θα λειτουργήσουν 2 τμήματα εργαστηρίων, Τρίτη στις 16:00,17:00 και διαρκούν 1 ώρα. Εισφορά 16€ μηνιαίως. Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης 2 συνεχόμενων ωρών 16:00-18:00. Εισφορά 18€ μηνιαίως.

Ρομποτική

Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας να κατασκευάζουν με τα ίδια τους τα χέρια «απλές μηχανές» κατανοώντας έτσι τις βασικές αρχές της λειτουργίας τους και έρχονται σε επαφή με τους νόμους της Φυσικής. Οι κατασκευές πραγματοποιούνται με τουβλάκια lego και όλες οι δραστηριότητες συνοδεύονται από ειδικά διαμορφωμένα φύλλα εργασίας που επιτρέπουν στο παιδί με απλό τρόπο να επαληθεύει αυτά που μαθαίνει.

Το εργαστήριο υλοποιεί η STEM education. Tο μάθημα διαρκεί 1:30 ώρα κάθε Δευτέρα και αφορά μαθητές Α, Β, Γ τάξεων. Εισφορά 28€ μηνιαίως.

«Κτίζω την πόλη μου»

Στο μάθημα – εργαστήριο και με όπλο τη φαντασία και τη λογική, φτιάχνουμε χώρους για το παιχνίδι, την ξεκούραση, την ψυχαγωγία, την δράση, τον πολιτισμό, την κοινωνία, τη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα, χρησιμοποιώντας αρχιτεκτονικούς τρόπους αναπαράστασης. Τα παιδιά ενθαρρύνονται στο να φτιάξουν τους δικούς τους κόσμους, αλλά κι εμείς βοηθούμε να έχουν ρεαλιστική βάση, στο βαθμό που δεν θίγεται η δημιουργικότητα και φαντασία τους. Μελετάμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, μιλάμε για τις δημιουργίες και εκθέτουμε τα έργα. Λειτουργούμε ατομικά και ομαδικά, συμπληρωματικά.

Υπεύθυνες του εργαστηρίου είναι η Μυρτώ Κωσταροπούλου και η Έλενα Κυριακίδου. Tο μάθημα διαρκεί 1 ώρα κάθε Πέμπτη και απευθύνεται σε μαθητές Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξεων. Εισφορά 24€ μηνιαίως.

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας

You have allowed cookies to be placed on your computer. This decision can be reversed.